Азық-түлік сауда нысандарындағы өндірістік бақылау
Производственный контроль на объектах торговли пищевой продукции 11.07.2019

Мен өз мақаламды «Халық денсаулығы және денсаулық сақтау жүйесі туралы» кодекс, «Сауда қызметін реттеу туралы» Заң және «Азық-түлік қауіпсіздігі туралы» заң сияқты нормативтік актілерден бастағым келеді. Сауда саласындағы қоғамдық қатынастар (халық) болғандықтан, ол оны мемлекеттік реттеудің қағидалары мен ұйымдастырушылық негіздерін және заңды тұлғалар мен жеке кәсіпкерлердің сатылатын тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін өндірістік бақылау бағдарламасын жүзеге асыру міндеттерін белгілейді.

Менің тұтынушылық тәжірибем бойынша, ешқандай нормативтік акт жұмыс істемейді деп айта аламын, өйткені сатушылар жұмыс жасау үшін тамақ өнімдерін қабылдау, сақтау, тасымалдау, буып-түю, таңбалау және сатудың санитарлық-гигиеналық режимдерін тиісті түрде сақтау, жұмысшылардың еңбек жағдайлары: микроклимат сияқты нұсқаулықтары жоқ. , жарықтандыру, оның ішінде желдету және ауаны баптау жүйелері (тұрғын үйлерде және басқа мақсаттар үшін ғимараттарда орналасқан объектілер үшін). Мен сатушыдан сақтау шарттары неліктен бұзылғанын сұраған кезде, менің сөздеріме өзімнің пікірлерімді түсіндіре аламын, мұнда сіз микроклиматтық жағдайлар түрінде жағдай жасадыңыз, ал оның орнына біреуін аламыз, бізде тегін тоңазытқыш қондырғылар жоқ, біз ыңғайлы емеспіз, біз сіздерді осы жерден сатып алуға мәжбүр етпейміз. тоқтаңыз Бірақ балалар, менің құқықтарым сатушымен шектелгендіктен, егер менде басқа заңнама болмаса, бөлшек сауда дүкендерін немесе бөлшек сауда желілерін таңдауға құқығым бар. Сондықтан, кәсіпкерлер өз қызметтерін бастамас бұрын, олармен жақсы танысып, Кәсіпкерлік кодексті ұстанғанын қалаймын, онда 27-баптың 1, 2, 3-тармақтарындағы міндеттемелер және біздің алаңдатарлық сәттеріміз, Қазақстан Республикасы заңнамасының талаптарына сәйкес тауарлардың, жұмыстардың, көрсетілетін қызметтердің қауіпсіздігі мен сапасын қамтамасыз ету.

Яғни, азық-түлік саудасы объектілерінде өндірісті бақылаудың бекітілген бағдарламасы жоқ деп сеніммен айтуға болады.

Егер сіз өзіңіздің объектіңізде өндірісті бақылау бағдарламасын (өзін-өзі бақылау) қайда бастауды және қалай жасақтауды білмесеңіз, мен сізге «Өндірісті бақылауды жүзеге асырудағы санитарлық-эпидемиологиялық талаптар» санитарлық ережелерін ұсынамын, мұнда қадамдар 3-тарауда көрсетілген.

Заң актілерінің талаптарына сәйкес сатып алушыға қажетті және сенімді ақпарат беріңіз:

  • халықаралық шарттарға және (немесе) Қазақстан Республикасының заңнамасына сәйкес таңбалау туралы;
  • тауарлардың сапасы мен шыққан жері туралы;
  • тұтынушылық қасиеттері туралы,
  • кепілдік міндеттемелері және талап қою тәртібі туралы;
  • өнімді пайдалану ережелері мен ережелері туралы;
  • оны сақтау туралы,
  • сәйкестік сертификатын немесе сәйкестік туралы декларацияны, Қазақстан Республикасының техникалық реттеу саласындағы заңнамасында белгіленген тәртіппен міндетті түрде расталуы қажет болған жағдайда;
  • есепке алу құралдарының, адвокаттардың өлшеулердің біртектілігін қамтамасыз етудің мемлекеттік жүйесінің талаптарына сәйкес сауда орнының көпшілік алдында сақталуы туралы;
  • сатып алушының салмағы мен ұзындығына күмәнданған жағдайда құралмен қамтамасыз ету туралы, яғни осы сипаттамаларды өздігінен тексеруге мүмкіндік беру.

Халықты патогендік аурулардан қорғаңыз, Қазақстан Республикасының Конституциясында айтылғандай, біз өмір сүруге және денсаулықты қорғауға құқығымыз бар, сіздің қондырғыңызға қойылатын санитарлық талаптарды сақтаңыз және адал еңбекпен марапатталасыз.

«Ұлттық сараптама орталығы» РМҚК маманы
Қапшағай қалалық филиалы
Дауренбекова М.О.