Әрине, көп адамдар «бруцеллез» деген терминді естіген немесе кездестірген. Бруцеллез - ауру жануарлардан адамға берілетін зоонозды инфекция, адам ағзасының мүшелері мен жүйелерінің бірнеше зақымдалуымен сипатталады.
Бірақ бұл жұқпалы аурудың алғашқы кезде қалай көрінетіні туралы аз адамдар білмейді. Симптомдар тізіміне мыналар жатады: бас ауруы, әлсіздік, шаршағыштық, тәбеттің болмауы, ұйқының бұзылуы, барлық лимфа түйіндерінің ұлғаюы және ауыруы (жатыр мойны мен өкпе), бауыр мен көкбауырдың кеңеюі.
Бруцелланың бактериясымен жұқтырған жануармен тікелей байланысуы сияқты қарапайым өмірлік факторлар, егер патогендік бактериялар жануарлардың өнімдерін жеген кезде зақымдалған теріге және шырышты қабыққа түссе, инфекцияға әкелуі мүмкін. Бұл пастерленбеген сүт, ірімшік, сүзбе, ауру малдың нашар қуырылған еті немесе бруцеллез қоздырғышы бар шаң бөлшектерін деммен жұту арқылы болуы мүмкін.
Сонымен қатар, сыртқы ортада бруцелла ұзақ уақыт өмір сүреді, мысалы, топырақта 100 күнге дейін немесе одан да көп, шаңда 44 тәулікке дейін, суда 6-150 күн, тұздалған етте 80-100 күн, ауа температурасы төмен бруцелла өміршеңдігін 160 күнге дейін немесе одан да көп жоғалтпаңыз. Құрғақ ортада бруцелла 90-95 градус температурада бір сағатта өледі, ал қайнау бірден бруцелланы өлтіреді.
Тиісті алдын алу шаралары орындалса, бруцеллезден аулақ болуға болады:
Бұланды аудандық бөлімінің зертханашы-бактериолог
Республикалық мемлекеттік педагогикалық университетінің
«Ғылыми-техникалық орталық»
ғылыми-практикалық орталығындағы филиалы,
Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрлігі КККБТУ
Ақмола облысында Алпысбаева К.Р.